18 Temmuz 2009 Cumartesi

Güler’e çıkış yok

!GürkanAkgüneş


Hastanenin mahkum koğuşunda çekilen ve avukatlara ulaştırılan fotoğraflarda Zere’nin babası Haydar Zere’nin ziyaretine ait görüntüler de yer alıyor.

Haberi tek sayfada göster
Habere yorum yazArkadaşına gönderSitene ekleSayfayı yazdırRSSCepten okuBize Ulaşın

haberi paylaşFacebookGoogleYahooMixxDiggStumbleUponDel.icio.usredditTwitterMyspacefriend feedBlog yaz, haberi yorumla!Web siteni ekle,
Günün Sitesi yarışmasına
sen de aday ol! HABERİN ETİKETLERİİTO Adana ihmal sağlık kanser işkence tahliye hastane cezaevi Susurluk ameliyat İstanbul Elbistan Ergenekon soruşturma kemoterapi İbrahim Şahin sağlık raporu Adli Tıp Kurumu Adalet Bakanlığı İstanbul Tabip Odası
Sen de etiket ekle!

gönder
milliyet.com.tr hep yanınızda+ Haberci ile bilgisayarında oku+ Sitene ekle ile haberleri sitende göster+ SMS ile cebine gelsin+ İnternet ile cepten oku14 yıldır cezaevinde bulunan ve kanser hastası olan müebbete mahkûm Zere için Adana’da ‘Ağır yaşam riski var’ raporu verildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu ise tahliye yerine ‘Hastane şartlarında infaza devam’ dedi

Cezaevinde kansere yakalanan ve tedavisi için infazının ertelenmesi talep edilen Güler Zere’yi savcılığın sevkiyle kontrolden geçiren Adli Tıp Kurumu, “infaza devam” kararı verdi. 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu, Zere’nin “hastane şartlarında yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu”nu bildirdi. Kararın siyasi olduğunu savunan Zere’nin avukatı Ebru Timtik, “Adana’daki doktorlar hastanelerin mahkum koğuşunun bile Zere için yaşam riski taşıdığını belirtirken, Zere’yi 10 dakika gören komisyon üyeleri tam tersi karar veriyor” dedi.

Adana: Ağır risk
“Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” ve “terör örgütü üyesi” olmaktan mahkum olduğu müebbet hapis cezasını Elbistan Cezaevi’nde 14 yıldır çeken Güler Zere’ye yaklaşık 8 ay önce ağız içi kanseri teşhisi konuldu. Kanser hızla yayılırken, Zere iki kez ameliyat edildi.
İki kez tekrarlanan talep sonrası Elbistan Cumhuriyet Savcılığı, Zere’nin tedavi gördüğü Çukurova Tıp Fakültesi’nden rapor istedi. Çukurova Tıp Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan savcılığa gönderilen raporda, kanseri 4. evrede olan Zere’nin yaşamının ağır risk altında olduğu, hastanenin mahkum koğuşlarının bile yaşam riski oluşturacağı belirtildi.

Adli Tıp: İnfaza devam
Bu raporun ardından savcılık Zere’yi kontrol için bu kez İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Yaklaşık 14 saatlik bir ambulans yolculuğuyla İstanbul’a getirilen ve aynı gün Adana’ya geri gönderilen Zere’yi muayene eden ve dosyasını inceleyen 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu, infazın devamı yönünde karar verdi.
Kurul’un raporunda, 6 Temmuz tarihinde muayene edilen Zere için şu ifadeler yer aldı: “Genel durumu orta, solunum sesleri derinden alınıyor, kalp sesleri taşikardik, ağırlık 42 kilogram, organomegali yok (...) Zere’nin oral kavite karsinomi (Evre 4) olduğu, nüks sonrası tekrar opere edildiği, patoloji raporunda lenf nodlarında metastazı olduğu, halihazırda tedavisinin devam edilebilmesi için hastane şartlarında yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu oy birliğiyle mütalaa olunur.”
Adana’dan Zere hakkında verilmiş 2’si heyetten olmak üzere 3 sağlık raporu olduğunu belirten Zere’nin avukatı Ebru Timtik, şöyle konuştu: “Tüm raporlarda Zere’nin radyoterapi ve kemoterapi tedavisi için infazının ertelenmesi isteniyor. Bu kadar bilimsel veriye rağmen Adli Tıp’tan tam tersi bir karar çıkıyor. Biz ne af ne de tahliye istedik. Biz af için Cumhurbaşkanı’na da başvurmadık. ‘Cezasını 6 ay tehir edin, tedavisi bittiği zaman alın götürün. İstediğimiz hastaneye götürmek için bize fırsat verin’ dedik. Bu kız konuşamıyor, yemek yiyemiyor. Yaşaması için radyoterapi, kemoterapi görmesi lazım.”
Timtik, Adana ve İstanbul’daki raporlarda yaşanan çelişkilerin giderilmesi için dosyanın Adli Tıp Genel Kurulu’na gönderilmesini talep edeceklerini de söyledi.





Adli Tıp üyeleri hakkında suç duyurusu
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Adana Balcalı Hastanesi mahkum koğuşunda yatan kanser hastası, siyasi hükümlü Güler Zere’ye, “Hastanenin mahkum koğuşunda kalabilir” şeklinde rapor verdikleri gerekçesiyle Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce ve 3. İhtisas Dairesi Başkanı Nur Birgen ile soruşturma sonunda tespit edilecek diğer kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Şüpheliler hakkında “adam öldürmeye tam teşebbüs, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal” suçlarından dava açılması istendi.
ELVAN EZBER İstanbul


Tartışmalı kararlara imza attılar
Başkanlığını Uz. Dr. Nur Birgen’in yaptığı 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu geçmişte aldığı birçok kararla tartışma yaratmıştı.
Kurul, Ergenekon tutuklusu eski Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in Susurluk davasında aldığı 6 yıl hapis cezasını tamamlamadan 2003’te salıverilmesinin yolunu açan “sürekli sağlık sorunları var” raporunu vermişti. Aynı yıl Kurul’un o dönemki üyelerine İstanbul Tabip Odası (İTO) Onur Kurulu tarafından cezaevindeki Korsakoff hastası hükümlülere çelişkili rapor verdikleri iddiasıyla geçici süreyle meslekten men cezası verilmişti.
Dr. Birgen hakkında, 1995’de Adli Tıp Şube Müdürü olarak görev yaptığı sırada işkence gören 7 kişiye sağlam raporu verdiği gerekçesiyle de İTO Onur Kurulu’nca 6 ay meslekten men cezası verilmişti. Adalet Bakanlığı bu cezanın mahkemece iptal edildiğini bildirmişti.
Zere kararına imza atan Kurul üyeleri son olarak, Hüseyin Üzmez’in cinsel istismarına uğradığı öne sürülen B.Ç.’nin ruh sağlığının bozulduğuna dair Adli Tıp Genel Kurulu kararına muhalefet edenler arasında yer almalarıyla gündeme geldi.

Hiç yorum yok: